בעשור שחלף מאז משבר הסבפריים, הבורסה פינקה את המשקיעים. פה ושם התרחשו אירועים גלובליים שלוו בתקופה קצרה של בלבול וירידות, אבל בתמונה הגדולה המגמה היתה חיובית.
נשאלת השאלה, האם כדאי להיכנס לשוק המניות בשעת ירידות? האם אין סכנה שמגמת הירידה תימשך וההשקעה תרד לטמיון? ובכן, תיאורטית מגמת ירידות יכולה להימשך לאורך זמן. בפועל, ניסיון של עשרות שנים מגלה שהמגמה ארוכת הטווח חיובית ושיש מספיק איזונים ובלמים שימנעו מקרים כמו המשבר הגלובלי של 1929. אפילו המשבר של 2008 לא נמשך זמן רב ומרבית המניות שלא היו קשורות באופן ישיר במשבר משכנתאות הסבפריים ביצעו תיקון מהיר במחירן.
האם כדאי להשקיע בבורסה בתקופת ירידות?
על פניו השקעה במניות כאשר הבורסה יורדת היא סוג של אוקסימורון. הרי ירידה בבורסה משקפת מצב של ביקוש נמוך והיצע גבוה ע"י משקיעים מבוהלים. כלומר, לפי ההיגיון הקר של 'חכמת ההמונים' זה הזמן למכור את המניות ולהקטין את החשיפה לבורסה. מסתבר שלא תמיד נכון להקשיב ל'חכמת ההמונים'. בבורסה תופעת 'העדר' הזו בעצם מגלמת הטיה פסיכולוגית. משקיעים, כמו גם חלק מבתי ההשקעה הגדולים, נוטים להסתכל על הבורסה כגוף מונוליטי המושפע באופן אחיד מתהליכי גאות ושפל. המשקיע הממוצע שוכח שמאחורי המניות מסתתרות חברות אמיתיות שמנהלות עסקים בעולם האמתי ושבסופו של יום מה שהופך אותן לחברות 'מוצלחות' או 'כושלות' אינו השווי הספקולטיבי של המניה המשתקף בבורסה, אלא הביצועים העסקיים שלהן בעולם האמתי – לא תמיד קיים מתאם בין השווי של מניית החברה בתום יום מסחר נתון בבורסה, לבין הערך הכלכלי האמתי שלה. חוסר המתאם מהווה הזדמנות ענק למשקיעים חכמים!
הברקזיט כמשל
בחודש יוני של שנת 2016 היה אפשר לראות דוגמה מאלפת של ההטייה הפסיכולוגית שסחפה עמה את כל השוק. בניגוד לכל הסקרים והערכות תושבי בריטניה החליטו להתנתק מהאיחוד האירופאי. המלך שנודע בשם 'הברקזיט' חולל בשעות הראשונות טלטלה אמיתית בשווקים הפיננסיים. חשוב להבין שהטלטלה שחולל הברקזיט אינה בהכרח טלטלת סרק, למהלך כזה יש השלכות כלכליות אמיתיות. במעגל הישיר הוא משפיע על חברות בריטיות שפועלות באיחוד האירופאי ולהפך, ובמעגלים רחבים יותר הוא בהחלט ייצר גלי הדף שלא תמיד ברור מי יפגע מהם (או מי עשוי להרוויח מהם); ועדיין, העובדה שהברקזיט יצר, במשך כמה שעות, שוק של מוכרים בלבד הורידה כמעט את כל השוק, כך שבפועל, חברות רבות שערכן והפעילות הממשית שלהן לא היתה צפויה להיפגע נמכרו בבורסה בתמחור חסר – לזה קוראים 'הזדמנות'.
אנחנו בבית ההשקעות 'טופ אלפא' הבנו שהברקזיט מגלם בתוכו הזדמנויות רבות ולכן כינסנו את ועדת ההשקעות במהירות והפעלנו את מערך האנליזה שלנו. באופן צפוי מניות הבנקים באירופה היו אחד הסגמנטים שחווה ירידות שערים לאורך כל הגזרה בעקבות הברקזיט,. אבל המגמה סחפה למטה גם מניות של בנקים, שלפי הערכת האנליסטים שלנו, הליבה העסקית שלהם לא אמורה להיפגע בעקבות הברקזיט (כמו סוויס קרדיט, HSBC ו-(RBS, ולכן היה ברור שיש כאן מקרה קלאסי של תמחור חסר. כך בשעה שמשקיעים ובתי השקעות רבים מיהרו ל'גדר' את עצמם והקטינו את החשיפה למניות של בנקים אירופאיים, תוך החלטה מודעת של ספיגת הפסד מסויים, אנחנו דווקא נכנסו והשקענו בהם מתוך הנחה שהירידה לא משקפת ערך ריאלי ושמדובר בחברות טובות שיבצעו תיקון. וכך קרה.
קחו למשל את HSBC, אחד התאגידים הבנקאיים הגדולים בעולם, שנהנה מרווח תפעולי יציב לאורך שנים ומרבית הרווח הזה מגיעה דווקא בפעילות באסיה. היה ברור לנו כי הברקזיט לא מהווה איום אמיתי לבנק הזה. למחרת הברקזיט, מיהרנו ורכשנו מניות HSBC במחיר של 29.17$ ליחידה, לאחר כמה ימים המניה תיקנה את עצמה ואנחנו מימשנו אותה עבור המשקיעים שלנו במחיר של 38.68$ – רווח של 26% (!) תוך כמה ימים. המקרה הזה אמנם חריג, הן בקפיצה (אותה בהחלט חזינו) והן בעובדה שבחרנו גם לצאת מהמניה במהירות – בדרך כלל בטופ אלפא משקיעים במניות במודל ארוך טווח – אבל הוא יכול ללמד משהו על 'ניצול הזדמנויות' בשוק וחשיבה נגד העדר.
יתרון של בית השקעות קטן
ישנה איזו אקסיומה שככל שבית ההשקעות גדול יותר ומנהל יותר נכסים – הוא גם משיג תשואות עודפות למשקיעים שלו. בפועל לא כך הדבר. כמו שהזכרנו, האופן בו השחקנים 'הגדולים' מסתכלים על הבורסה הוא מערכתי – מדיניות ההשקעות מתבצעת לפי תפיסת מאקרו. דווקא בית השקעות שפועל בתפיסה בוטיקית עובד בשיטה מדויקת יותר, ויש לו את יכולת להגיב לשינויים בשוק בצורה הרבה יותר דינמית.
בטופ אלפא אנחנו פועלים בגישת ה-PICKING STOCK. אנחנו בוחנים קודם את החברה ורק אחרי שברור לנו שמדובר בחברה טובה, עם פוטנציאל אמיתי, אנחנו בודקים אם המניה שלה משקפת את המצב בפועל. לא כל בית השקעות יודע לעשות את זה, זה דורש מיומנות אנליסטית שבדרך כלל לא תמצאו בבתי השקעות בישראל.
כמו שהזכרנו, אנחנו בטופ אלפא מאמינים שהבורסה היא מכשיר השקעה שעיקר כוחו דווקא בהשקעות ארוכות טווח. את התפיסה הזו גיבש משקיע-העל וורן באפט, שמקבל החלטות להשקעה לאחר בחינת החברות ולא רק על פי מצב המניות – התפיסה הזו נקראת 'השקעת ערך'.
בית ההשקעות טופ אלפא פועל לאור התפיסה הזו מיום היווסדו בשנת 2007, ומאז התפיסה הזו מוכיחה את עצמה. ההחלטה להתמקד בעבודה איכותית על חשבון עבודה כמותית מאפשרת לנו להעניק שירות מתקדם עבור הלקוחות שלנו. גם פה המשמעות של 'שירות' מתבטאת בשורת הרווח של הלקוחות שנהנים מיותר מידע ויכולים לנהל באופן יעיל וחכם את תיק ההשקעות האישי שלהם.