ניהול תיק ההון האישי של לקוחות המבצעים זאת באופן עצמאי או באמצעות בית השקעות, אינו עניין של מה בכך. הלקוחות ומנהלי ההשקעות צריכים להיות כל הזמן עם היד על הדופק כדי ליצור פעולות המניבות רווחים ולהימנע עד כמה שאפשר מפעילות במניות שערכן יורד. הרווחים יכולים להיות משמעותיים אך לפעמים הם מינוריים בלבד.
אחת הבעיות הקשורות לפעילות בשוק ההון היא העמלות שנגבות על ידי בתי ההשקעות בגין הפעולות היום יומיות. החשש הוא שהעמלות ינגסו במרבית הרווחים ויוצר מצב שכל הרווחים או רובם ישולמו למעשה לבית ההשקעות והלקוח לא יראה שינוי בערך כספו ולא ייהנה בפועל מהרווחים.
הבנקים המסחריים גובים עמלות גבוהות בהרבה מהעמלות שגובים בתי ההשקעות ולכן לא מומלץ לסחור במניות דרכם, אלא רק דרך בתי ההשקעות המתמקצעים בתחומים הללו.
סוגי העמלות בבתי ההשקעות
העמלות העיקריות שמשלמים המשקיעים הם עמלת קניה עבור רכישת המניות ועמלת מכירה בעת העברת הוראות מכירה העמלה הנגזרת היא על פי שיעור מסוים מתוך הערך הכספי של הפעולה. בנוסף לכך, גובים בתי ההשקעות דמי ניהול שהם סכום קבוע שתואם מראש בעת פתיחת תיק ההון.
בגין ביצוע כמה פעולות בודדות של קניה או מכירה בתיק הון בעל השקעה של כמה עשרות אלפי ₪ במהלך החודש, עלות העמלות תהיה כמה עשרות שקלים בחודש.
אם מבקש בית ההשקעות להעביר לרשותו בתחילת ההתקשרות, סכום כספי ראשוני לצורך פתיחת התיק, הוא יחייב בעמלה בגין העברה זו.
השקעה באמצעות בית השקעות
בהשוואת גובה העמלות, בתי ההשקעות גובים עמלות בשיעור נמוך יותר מגורמים אחרים.
מערכות המחשוב המתוחכמות והמקוונות שנכנסו לאחרונה לבתי ההשקעות מאפשרות לראות את כל הנתונים, השינויים וההתפתחויות on line בזמן אמת. הקדמה והנוחות יוצרים מצב בו הלקוח מעודכן בכל רגע נתון מה קורה עם כספו וכך הוא יכול לקבל החלטות מידיות, כדי למנוע הפסדים כספיים כואבים.
יועץ ההשקעות ברוב המקריים יידע אתכם אם קיימת בעיה עם מניה כלשהי, יכוון, ייעץ, יציע פתרונות ובהתאם לכך אפשר לבצע שינויים, רכישת מניות נוספות מסוג מסוים הקיים בתיק , רכישת מניות חדשות או מכירת מניות המהוות סיכון של ירידה דרסטית בערכן. כל זמן שהלקוחות מקבלים ייעוץ ונזהרים, לא אמורה להיות בעיה בשוויו של תיק המניות או בקריסתו.
התנהלות עצמאית מול הבורסה כדי לחסוך בעמלות
לקוחות רבים מחליטים לאחר פרק זמן מסוים שהם כבר בעלי ידע רב ויכולים להתנהל ישירות מול הבורסה. אחת הסיבות העיקריות לכך היא כדי לחסוך את גובה העמלות שעלולות להיות סכום די נכבד אם מתקיימת פעילות אינטנסיבית בתיק.
לקוחות אלה לומדים קורס בסיסי או הם מרגישים שלמדו את רזי המקצוע תוך כדי התהליך עם בית ההשקעות ולכן הם רוכשים את התוכנות הנדרשות כדי לבצע ישירות פעולות מידיות, מבקשים אישור מהבורסה לנהל לבד את תיק ההשקעות וכך פועלים ישירות כל היום תוך מתן תשומת לב לכל שינוי שיכול להוות בעיה כלכלית.
מכיוון שהם עובדים כך לא חלה עליהם חוב תשלום עמלות לגורם המכוון אותם, וכך הם משלמים רק את הסכומים המינוריים המשולמים מדי חודש להנהלת הבורסה בישראל או בארה"ב על פי הסיווג הנדרש.
אמנם הלקוחות לא ישלמו את העמלות לבתי ההשקעות אך מצד שני הם מפסידים את האחיזה ביועץ ההשקעות, את הייעוץ שקיבלו ממנו לאורך כל הדרך שיצר עבורם השקעות יפות וניצול כל הזדמנות עסקית וגם התריע בזמן על מפולות, קריסות והפסדים כספיים נוספים העלולים לקרות.
במקום היועצים, ישתמש הלקוח במידע הזורם כל היום באתרי האינטרנט המקצועיים של שוק ההון ובהתאם להתפתחויות הוא יבצע פעולות אחרות אשר, כאמור, עלולות יהיו להביא לכדי הפסדים כספיים.
לאור זאת, השקעה באמצעות בית השקעות משתלמת יותר מהתנהלות עצמאית מול הבורסה, על אף העמלות הכרוכות בכך, מכיוון שהיא עשויה לחסוך הפסדים כספיים משמעותיים יותר.